Hvordan konfigurere og ta i bruk Google Analytics?


Når man først hører eller leser om forskjellige analyseverktøy høres det kanskje komplisert ut. Ofte tenker man at dette er noe kun profesjonelle med en spisset kompetanse kan anvende. Den yngre generasjon er derimot langt mer kjent med digitale verktøy. Mange kommersielle applikasjoner har egne analyseverktøy installert. På Instagram kan man for eksempel lage seg en bedriftkonto, og du kan da analysere hvilke kjønn som besøker profilen din mest, hvilket tid på døgnet det er mest aktivitet og du kan blant annet konkludere med hvilken dag i uka som er best å legge ut ett Instagram-innlegg for å få mest mulig respons. 

Foto lånt fra: https://learndigital.withgoogle.com/digitalgarage/course/digital-marketing Foto: Sergtey Khakimullin | Dreamstime.com

Et veldig populært verktøy som er kjent for de aller fleste er Google analytics. Dette er et analyseverktøy du kan konfigurere til nesten hvilken som helst nettside hvor du har administrator-tilgang. Da jeg hørte vi skulle sette opp Google Analytics i bloggen vi har satt opp i forbindelse med Digital Markedsføring, merket jeg at jeg kviet meg veldig til å gjøre det. Jeg sitter med et inntrykk fra før at dette er kompliserte greier som tar tid, og er vanskelig å skjønne. Jeg har fått mye hjelp fra Youtube, og jeg begynner å forstå det bedre etterhvert som tiden går. Det er også utrolig gøy å kunne hente så mye informasjon om hvem som leser bloggen min. Jeg tar meg selv i å sitte på Google Analytics og bli utrolig fascinert. 

Jeg skal forsøke å ta dere gjennom hvordan jeg anvender Google Analytics, og hvordan jeg konfigurerte det til nettstedet mitt. Jeg vil konkludere med at dette er mye enklere en det jeg først hadde trodd. Jeg fikk en «aha-opplevelse» hvor jeg så nye muligheter for hvordan jeg kan jobbe med Google Analytics og andre verktøy for mine egne prosjekter i fremtiden. 

Del 1: Læring og utforskning

Jeg begynte med å søke opp Google Analytics på Google, og ble sittende en stund på Youtube, for å se hvordan andre har gjort det. Jeg har også tatt noen Online-kurs jeg vil anbefale å ta først, som har vært til mye hjelp (trykk på tekst for link):

  1. Google Analytics for beginners
  2. Google Analytics Individual Qualification
  3. Google Advances Analytics 
  4. Google Analytics for Power Users. 
  5. Fundamentals of Digital Marketing

Noen av kursene er litt mer dryge enn andre. Det er uansett deler av de som er mer relevante, det kommer selfølgelig også an på hva du skal bruke verktøyet til. Om du er en nybegynner som meg er det første kurset veldig greit å starte med, her får man en gjennomgang a v det mest grunnelggende når det kommer til Google Analytcs. Så vil jeg også anbefale å forhøre seg med andre du vet har brukt verktøyet, eller søke opp «How To, Google Analytics» på Youtube, hvor det er en hel verden av erfaren og uerfarene brukere som forklarer godt hvordan man konfigurerer verktøyet. 

Del 2: Installeringen

Det som er så fint med WordPress er at den har mange tusen forskjellige verktøy eller «plugins» man kan laste ned inn på selve nettstedet som kan gjøre forskjellige typer jobber for deg, for og optimalisere bloggen

Etter å ha sett noen videoen fant jeg ut at det beste er å laste ned Google Kit By Goole på WordPress. Jeg begynte med å søke den opp som en «plugin» og deretter fikk igang installeringen på WordPress. Denne prosessen er veldig enkel og kjapp. Etter å ha lastet den ned brukte jeg min google-konto så den ble koblet opp til min bruker. Dermed har jeg tilgang til dataene med min konto, som også er brukt til WordPress. 

Del 3: Lese data og hente inn informasjon

Etter å ha trykket meg gjennom installasjonen av Google Analytics, bruker verktøyet litt tid inn på WordPress for å hente inn alle data og aktiveres. Denne siden for Google Analytics er hele tiden tilgjengelig i menyen på WordPress. Etter noen minutters hard jobbing fra installasjonens side, kommer dataene sakte men sikkert inn. Jeg lastet ned Google Analytics mens jeg satte opp bloggen, så disse dataene har jeg hatt tilgjengelig helt siden starten, det er veldig greit å gjøre dette samtidig som man setter opp sin nettside, så man kan evaluere og forbedre helt fra starten.

Antall visninger. Kontrollpanel/www.fridankarma.com 

Her kan man se hvor leserne er geografisk, hvilken type enhet de bruker og om de har funnet fram til siden gjennom organisk, direkte eller annet søk. Jeg kan også lese av hvilket av mine innlegg som er mest populære med antall visninger, det kan dere se på bildet over. Dette gir meg gode indikatorer på hva leserne mine er mest interesserte i, og veileder meg i hvilket type innlegg jeg kanskje bør gjøre mer av fremover. Jeg kan for eksempel se at de fleste av leserne mine bruker mobiltelefonen, noe som gjør at jeg må optimalisere hjemmesiden min for mobilenheter.

kanaler, posisjoner og enheter. Hentet fra kontrollpanel/https://www.fridanakarma.com/

Et mer avansert alternativ til WordPress

Det finnes også en annen plass hvor du kan lese av dataene til den nettsiden du har koblet opp mot dine analytics, her kan man finne litt annen informasjon, og utformingen ser litt annerledes ut. Da skriver jeg inn https://analytics.google.com/analytics/web/, og denne siden kommer opp;

Går jeg inn på denne siden kan jeg lese av mer detaljerte data. I menyen til venstre kan man finne mye interessant informasjon. Det første jeg tenkte da jeg så disse tallene på forsiden var hvordan jeg kan forminske fluktfrekvensen, eller hva årsaken er.

Jeg ser absolutt at det hjelper mye å dele innleggene mine på Facebook og Linkdin. Det jeg syntes var litt gøy å se er at når jeg deler innlegget på Facebook blir aldersgruppen høyere, mens når jeg deler innlegget på Linkedin får jeg en yngre skare. Det er fordi kontaktene mine på Linkedin er rundt min egen alder, til sammenligning er det en eldre aldersgruppe som er aktive på Facebook. 

Google Analytics er et verktøy jeg føler man aldri blir ferdig med å lære. I tillegg er akkurat denne type teknologi i enorm utvikling så det kommer alltid noe bedre og mer nyttig man kan hive seg rundt å lære. Jeg sliter fortsatt med å forstå en del, men jeg føler det også er en kode man knekker etterhvert som man jobber med det. Mye av det jeg ar gjort har også skjedd i løpet av prosessen automatisk uten at jeg har satt med helt inn i det, så jeg har mye å lære. Selve installasjonen og avlesninger av de mest grunnleggende dataene er utrolig enkelt, noe som overrasket meg. Om det forsatt er bedrifter som ikke anvender Google Analytics eller lignende verktøy på sin nettbutikk tenker jeg bare at de går glipp av utrolig verdifull informasjon som bare er noen klikk unna.

Lykke til med konfigurering av Google Analytics og innhenting av data. Ha det gøy og lek dere!


Ett kommentar til “Hvordan konfigurere og ta i bruk Google Analytics?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *