Samsøe Samsøe- Vurdering av nettbutikk


De siste årene har det vært en stor økning i netthandel. Det er nesten umulig for en butikk og overleve uten  å  tilby handel over nett. Når man som en lokal aktør åpner en nettbutikk vil man bevege seg i et helt nytt konkurransebilde med mange flere kunder, og man blir synlig for konkurrenter man ikke har hatt direkte konkurranse med tidligere. Nettbutikk er derfor en svært viktig faktor for en vellykket bedrift. Det er mange ting å tenke på, først og fremst skal det være enklest mulig for kunden å orientere seg rundt å gjennomføre en handel.  I dette blogginnlegget skal jeg vurdere det danske klesmerket Samsøe Samsøe og deres nettbutikk.

Litt om Samsøe Samsøe

Samsøe Samsøe er et internasjonalt klesmerke som i utgangspunktet startet med smykker i 1993. Merket ble startet av to brødre i Kjøbenhavn, og etterhvert begynte de med herreklær, deretter også dameklær. De er opptatt av skandinavisk kvalitet og uttrykk. Samsøe har en minimalistisk og «ren» stil, og de har både sko og accesories i tillegg til klær. De har også stort fokus på bærekraft og etisk ansvar. Inevo har listet opp ti kriterier som jeg vil ta utgangspunkt i når jeg skal vurdere  https://www.samsoe.com/en/home.

Vurdering av nettbutikken

1.Førsteinntrykk

Skjermbilde:https://www.samsoe.com/en/home

Førsteinntrykket mitt av hjemmesiden til Samsøe er at den er oversiktlig og ren. Det veksles mellom to rene bilder på forsiden, med «new arriveals» for både damer og herrer.
Frontbildene kunne vært bedre rammet inn for PC, som de er nå får man ikke med seg all skrift eller hele bildet uten å scrolle ned. Jeg legger med en gang merke til menyen som ligger sentralt øverst i midten på nettsiden. Det er også tydelig at det er et klesmerke, og at man kan kjøpe produkter da jeg fort får øye på handlekurven som ligger øverst til høyre. 

Kilde: https://www.ymeuniverse.com/nb/5/dame?gclid=Cj0KCQjw1PSDBhDbARIsAPeTqreuc9prSQDceOfs4r5HsPXJXJrpET11fEqRnUta6OX3q89ErRYyRIcaAmuaEALw_wcB

Jeg legger med et bilde av den norske klesbutikken Yme Universe til sammenligning. Her kan man se fine linjer, og at det er godt designet for et dataskjerm, hvor man får med seg hele frontbilde og meny. Samtidig får man også noen flere produkter som jeg blir nysgjerrig på, og dette er uten å måtte scrolle nedover.

2.Synlighet

Når jeg søker på Samsøe på Google kommer den opp på første treff med annonse. Det gjør dem veldig synlige, men bare om man vet om Samsøe fra før.  Samsøe selger kun sitt eget merke på nettsiden, så jeg forsøkte søke opp forskjellige plagg de ofte selger bra av som sommerkjole , skjorter, skjørt og strikk. Jeg kunne ikke se Samsøe på første side på noen av disse søkene, og jeg måtte lete en stund før jeg fant nettsiden. Det indikerer at de har mye å gå på når det kommer til synlighet, og de kan prøve utnytte seg av flere forskjellige digitale verktøy for at nettsiden skal komme høyere opp på både betalte annonser og organisk søk. 

3.Brukervennlighet

Jeg opplever nettsiden som veldig brukervennlig fordi det er enkelt å finne fram. Jeg vil gjerne finne ut mer om selve merket Sømsøe Samsøe, noe jeg synes er vanskelig å finne.  Fleste nettbutikker har en egen side i Menyen, hvor man finner informasjon om bedriften. Hos Samsøe finner jeg det i en veldig liten skrift nederst på forsiden. Jeg tror mange kunder forventer å finne en egen side å lese om bedriften på. De kunne gitt denne delen større plass, gjort det mer synlig og gjort mer utav det. På en annen side holder det framsiden ren, og når det er mindre å trykke på er det enklere og finne det viktigste. Nederst ved dette avsnittet er det en større meny med blant annet historie, kontaktinformasjon og stedinformasjon. Dette gjør at forsiden bare trenger det mest nødvendige, og at resten blir skyvet litt til siden. Det er uansett enkelt å finne fram til produkter og gjennomføre et kjøp.

Skjermbilde: https://www.samsoe.com/en/home

Personlig synes jeg nettbutikker er mer oversiktlige og brukervennlig på  mobil. Jeg synes Samsøe har løst nettbutikken på mobil, hvor siden er ren og oversiktlig. Her finner jeg mye fortere fram til de resterende punktene, som er blant annet informasjon om bedriften og kontakt.

 

Skjermdump fra mobil:https://www.samsoe.com/en/home

4.Kjøpsprosess

Når jeg skal fullføre handelen, synes jeg det er en fin og oversiktlig opplevelse. Det er bilde av alle betalings-metoder man kan benytte seg av, og det går fort å komme til selve kjøpet. Det er også et valgalternativ å enten registrere seg eller å kjøpe som «gjest» noe som også gir mer frihet til kunden, og man føler ikke at man må registrere seg eller binde seg til noe for å kjøpe et produkt. Det er også bra med informasjon, i forhold til hvor lang tid det tar før varen ankommer, frakt og diverse polecies. 

5.Teknologi/Hastighet

For å måle hastigheten til nettsiden til Samsøe bruker jeg PageSpeed. Den måler at hastigheten er på 19/100 på datamaskin, og 18/100 på mobil. Her er det mye forbedringspotensiale. På nettet er kundene utålmodige og det er lett å hoppe til en annen nettside, om siden ikke laster opp fort nok, eller noe stopper opp. PageSpeed anbefaler å ha bedre bildekvalitet og bruke nyere bildeformat. Det kan virke som at bildene gjør at mye stopper opp eller hakker på siden.

6.Kundetilfredshet

Når jeg googler Samsøe kommer det ingen treff på noen vurderinger fra kunder. Det er heller ingen plass på siden man kan legge igjen en vurdering. Det kan være lurt å ha åpent for kommentarer under plaggene de selger, det vil gi bedre tillitt og innsikt hos kundene. 

Kilde: https://nelly.com/no/kl%C3%A6r-til-kvinner/badet%C3%B8y/bikinier/nly-beach-200426/mix-match-push-up-bra-117598-0046/

Over er et eksempel fra klesbutikken Nelly.com hvor det er kommentarer og tilbakemeldinger som blir gitt direkte inn på produktsiden fra kunder.

7.Trygghet

Jeg får inntrykk av at Samsøe er veldig åpen for at man kan ta kontakt om man har problemer med bestillingen sin. På flere av sidene står det «questions?» tydelig, og de har også en egen FAQ-side. Det er enkelt å stille spørsmål om man lurer på noe. På siden er det bra organisert ut fra hva man lurer på. De har også en egen side hvor man kan lese om hvordan man returnerer eller klager på en vare. Dette gjør at jeg føler de at de bryr seg om mitt beste og at jeg blir ivaretatt som kunde. Jeg synes de har åpen og fin informasjon om frakt og sporing. Det som hadde gjort det enda bedre er tydeligere informasjon om forskyvningskjedene. Hvor plaggene er produsert noe som vil gi en enda større trygghet hos forbrukerne. De har en egen side med «How we care»  hvor de lister opp hvordan de forholder seg til etikk og bærekraft, dette er veldig fint, og gir et inntrykk av at de er seriøse. 

Kilde: https://www.samsoe.com/en/support/help.html

8.Kundekommunikasjon

På selve nettsiden ser jeg ikke at de er spesielt gode på kundekommunikasjon. På Instagram poster de i underkant av hver dag, her kan de godt poste enda mer. Jeg har fulgt Samsøe på Instagram i lengre tid, og de kan bli bedre på å variere innholdet sitt, med for eksempel å stille spørsmål til kundene gjennom Instagram-storys eller lignende. Instagram-kontoen som den er nå oppleves som litt stiv og kjedelig, her er det mye potensiale i kundekommunikasjon. 

9.Priser,utmerkelser og artikler

Jeg kan ikke se noen utmerkelser eller priser på siden deres. De har en egen side på Menyen de kaller for «Cureted» hvor de har lookbooks, artikler og andre diverse kreative prosjekt. Dette gjør at de ikke «bare» er en nettbutikk, men det er med på å gi dem personlighet. 

Kilde: https://www.samsoe.com/en/home

På nettsiden kommer det en påminnelse/varsel når man går inn på siden hvor de frister med et gavekort på 3000 DKK, om man registrer seg. Denne ligger som en tilleggknapp nederst til venstre hele tiden, noe som gjør det lett tilgjengelig å registrere seg. 

10. Konsept og strategi

Jeg synes det er tydelig å se hvilket konsept Samsøe har, og hvem som er deres målgruppe. Jeg vil trekke frem at  «Curated»-siden deres gir et større inntrykk av hvem de er og hvilket konsept de har. Når man først går inn på nettsiden ser den veldig alminnelig og vanlig ut, men med denne siden skiller de seg litt ut. 

Det at nettsiden deres er enkel og minimalistisk reflekterer veldig godt produktene de selger. Det gjør at det er en rød tråd mellom designet på produktene og hjemmesiden, som igjen oppleves veldig gjennomført.

Konklusjon

Oppsummert synes jeg Samsøe Samsøe har en fin nettside, med en rød tråd gjennom alle sidene, hvor de bruker samme farger, leyout og font. Jeg liker spesielt godt mobilversjonen, som er enkel å bruke. De har mye forbedringspotensialet når det kommer til hastighet, som er svært viktig for kundetilfredshet. Det kan også være fint å åpne et kommentarfelt eller lignende knyttet til hvert produkt så kundene har mulighet til å gi direkte tilbakemeldinger. På sosiale medier spesielt Instagram er det en rød tråd, feeden er ren og gir et godt inntrykk av hvem de er. Det er også her store deler av målgruppen deres er, og derfor tror jeg det er svært positivt for dem å være tydelige og synlige på sosiale medier. Her kan de også poste oftere og kanskje variere mer med hvilket innhold de poster. Stort pluss får de for «Cureted»-siden inn på nettsiden, som bringer deg til en litt annen verden, og gjør de til noe mer enn bare en enkel nettbutikk. 

Kilder:

https://www.samsoe.com/en/home

https://inevo.no/blogg/hvordan-vurdere-din-nettbutikk/

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?url=https%3A%2F%2Fwww.samsoe.com%2Fen%2Fhome%3Fgclid%3DCj0KCQjw1PSDBhDbARIsAPeTqre-JBgjAjVDzXjnGIsG0ptuUVfPQYfRql1PNsinXNlEgnTkyIDqjyoaAjeLEALw_wcB

https://www.ymeuniverse.com/nb/5/dame?gclid=Cj0KCQjw1PSDBhDbARIsAPeTqrcotuv4mfcUB8SpspB790tA9tekk7RRDys9ePQNzbt8i3uTBdoKiKAaAmUzEALw_wcB

https://nelly.com/no/kl%C3%A6r-til-kvinner/badet%C3%B8y/bikinier/nly-beach-200426/mix-match-push-up-bra-117598-0046/

 

 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *